İmaj; nesne, kavram ve sembollerin zihinde canlandırılmasıdır. Bu nesne, kavram ve semboller bir kişiye, bir duruma veya bir kurumun düşüncelerine ait olabilmektir. İmaj, algı aracılığı ile elde edilerek zihinde depolanan bilgilerin canlandırılmasıyla oluşmaktadır.
DERGİ PARK
Cambridge Üniversitesi’nin sözlüğünde kurumsal imaj; “genel olarak insanlar tarafından kurumun nasıl göründüğü ve anlaşıldığı”olarak tanımlanmaktadır. İmaj, insanların aklında yarattığı ve olmasını en çok istediği durumların, hedef ve değerlerin tamamen gerçekleşmesiyle oluşan sonuçların genel görüntüsü ve gerçekleşmesi istenenin son halidir .İmajın birçok çeşidi olduğu bilinmektedir. Kişisel imaj, marka imajı, ülke imajı, ayna imajı, olumlu imaj, olumsuz imaj ve kurumsal imaj bunlardan bazılarıdır. Sosyal hayattaki imaj kavramı gibi kurumlar içinde imaj önemli bir kavramdır. Kar amaçlı veya amaçsız olarak ayrım yapılmadan imaj kurumsal imaj kavramı olarak kullanılmaktadır.
İmaj çeşitleri; ayna imajı, şemsiye imajı, kurumun algıladığı imaj, yabancı imaj, transfer imaj, mevcut imaj, istenen imaj, pozitif/olumlu imaj, negatif /olumsuz imaj, mağaza imajı, ürün imajı ve marka imajı olarak ayrılmaktadır.
Kurum ve Bileşenlerinin Oluşturduğu İmaj Çeşitleri
Ürün İmajı
Bir ürünün kendine özgü imajıdır. Kurumsal imajın içinde ürünün imajı, üretici kurumdan daha yaygın, imajı yüksek ve tanınmışta olabilmektedir.Genel olarak ürün imajının oluşmasında kullanıcıların etkisi daha fazladır. Kurumun ürün imajı üzerindeki etkisi, sadece ürünün dizaynedilmesi sürecinde gerçekleşmektedir.Örneğin; Pantene saç bakım ürün markasınınüretici firmasının Procter &Gamble olduğunu tüketicilerin hatırlayamaması, ürünün imajının kurumun imajının önüne geçtiğinin göstergesidir.
Marka İmajı
Bir kurumun ürettiği ve sunduğu ürün ve hizmetlerin müşteriler tarafından algılanma türüdür. Marka imajı en tanınmış üründür. Marka, isim, sembol, grafik veya bunların kombinasyonunun algılanma biçimidir. Marka imajı doyumun sağlandığı bir pazarda ürün veya hizmetin öne çıkmasına yardımcı olan en yaygın, günlük gereksinimlerin karşılandığı ürün ve markalardır.Ürün imajı gibi marka imajında da marka kullanıcıları etkindir ve marka imajında reklamların etkisi ürün imajı oluşturmaya göre daha fazladır. Reklamlar genellikle marka kullananlardaki doğru imajı yaratmaya, var olan imajı değiştirmeye veya korumaya yöneliktir. Kullanılan reklamlarda ürünler kadar kimlerin o ürünleri tükettiğinin sunulması etkili hale gelmiştir. Reklamlarda tüketenlerin kim olduğu ve o markayı tercih edenlerin mutlu, keyifli, haklı, havalı, sağlıklı, kazançlı, özel, yetenekli, zevkli, güzel gibi olumlu niteliğe sahip oldukları gösterilmektedir. Reklamlar marka imajının tüketicide baştan imajını etkileyebilmekte veya var olan bir imajı iyiye dönüştürebilmektedir.
Elseve Arginin Direnç Serisi ürünlerini tanıtan reklamlarda Jennifer Lopez oynamaktadır. Dans eden, performans sergileyen bir ünlünün saçlarının güçlü, bakımlı ve parlak olması gerektiği düşünülmektedir. Reklamda güçlü, parlak, dirençli saçlara sahip olan Jennifer Lopez’in bu ürünü tercih ettiğini belirterek tüketiciyi kendini güzel, sağlıklı saçlara sahip, bakımlı hissetmesi için ürünü kullanma isteğine yöneltmektedir. Aynı zamanda Elseve markasına karşı olumsuz düşüncelere sahip birisi üzerinde olumlu bir imaj etkisi olabilir. Son olarak var olan olumlu imajı devam ettirebilir özelliğe sahiptir.
Kurum İmajı
Marka imajı, kurum imajı oluşturmaya göre daha zahmetsizdir. Kurum imajı, uzun süreçli bir birikimin sonucunda oluşmaktadır. Hedef kitle tarafından kabul gören bu imaj; çeşitli dönemlerde yayınlanan reklamlarla hedef kitleye hatırlatılarak uzun süre korunabilmektedir. Ancak marka imajının kurum imajıyla desteklenmesi her zaman kurumun lehinedir
Bireylerin bir örgütle etkileşim sürecinde kişisel, çevresel etkenlere bağlı olarak edindikleri verilere ve bilgilere dayalı olarak zihinlerinde oluşturdukları izlenim, düşünce, görünüm, resim” olarak kurumsal imajı tanımlamaktadır .
İstenen İmaj
Kurumun sahip olmasını istediği imaj istenen, mevcut durum analizlerinin üzerinden yapılan düzeltmelerden sonra oluşan imaj istenen imajdır. İstenilen imaj bugünden geleceğe kadar sahip olunacak imajı oluşturmaktadır.
Kurumun Kendini Algıladığı İmaj
Kurumun kendini algıladığı imaj, bir girişimcinin kendi kurumunu görme ve değerlendirmesi veya bir tasarımcının kendi yarattıklarına bakışı ve değerlendirmesiyle benzeşmektedir. Kurumun içinde çalışanlar yoktur. Kurum tanımının içinde işveren ve sermayedarlar bulunmaktadır.
Yabancı İmaj
Yabancı imaj, diğer kişilerin zihnindeki görüş ve düşüncelerdir. Kurumun kendi algıladığı imajın tersi olarak düşünülmektedir. Ürün ve hizmetin gerçekleşmesiyle doğrudan ilişkisi bulunmayanların sahip olduğu yabancı imaj, güçlü markalarda kurumun kendini algılayış biçimiyle örtüşmektedir.Kurumun kendi algıladığı imaj ile yabancıların kurumu algıladıkları imaj ne kadar bütünleşirse kurumun kişiliği ve markanın imajı o kadar güçlenecektir.
Mevcut İmaj
Kurumun şu anda sahip olduğu imajdır. İmajlar dinamik yapılardır, değişiklik gösterirler ve zamana uymak durumundadırlar. Sürekli genç bir görünümü korumak zorunda olduklarından dolayı mevcut durumun saptanması için bilimsel analizleri gerekli kılmaktadır.
Pozitif İmaj
Güçlü kurumların veya markaların profillerine ve hedef kitlelerin deneyimi sonucu oluşan sempati uyandıran imajdır.
Negatif İmaj
Kurumun içinde veya dışında gösterilen davranışlara bağlı olarak kişilerin zihinlerinde olumsuz imaj oluşmaktadır. Sinirli, saldırgan davranan veya kötü karşılayan bir satış görevlisi veya kurum çevreye verdiği zarar gibi genellikle kişilerin zihninde olumsuz imaj yaratır.