Toplumsal değişim, kurum kimliği kavramının içeriğinin değişmesine neden olmuş vekavram kapsam bakımından genişlemiştir. 1970’lerden sonra süregelen stratejik döneme ait özellikler görülmektedir. Stratejik dönemde,kurum kimliğinin kurum felsefesi, kurumsal iletişim, kurumsal davranış ve kurumsal tasarımögelerinden oluştuğu kabul edilmiştir. Bu ögelerin önemli parçalarından biri olan görsel kimlik; kurumun logosu, renkleri, yazı karakteri, ticari karakter gibi görsel ögeleri içermektedir. Görsel kimlik, ilk bakışta kurumu tanıtıcı işleve sahiptir. Doğru oluşturulmuş görsel kimlik, kurum ve markayı doğru bir şekilde ifade edebilir. Bu kurumun kimliğini güçlendirmesini ve iyi tanınmasını sağlamaktadır (Karsak, 2008:168).
Görsel kimlik ve kurum kimliği aynı yapıda olduğu düşünülen kavramlardır.Kurum kimliği, kurumun belirlediği hedef kitleye kendisini nasıl ifade ettiği; görsel kimlik ise kurumun dışarıdan görüntüsü olarak tanımlanabilir. Kurum kimliği sadece bina giydirme, logo tasarımı, web sayfası tasarımı, ambalaj tasarımı gibi ögelerden oluşmamaktadır. Tüm bu sayılan ögeler aslında kurumsal kimliğin bir ögesi olan görsel kimlik çalışmalarından birkaçıdır. Kurumun önce kendisini iyi tanıması, analiz etmesi ve de tanımlaması gerekmektedir.Görsel kimliğin oluşturulması ve geliştirilmesi için kurumun felsefesi, kültürü, kurumsal iletişimi, vizyonu ve oluşturulmak istenen imaj bütünleşik olarak düşünülmeli, planlanmalı ve görsel kimliğe yansıtılmalıdır.
Okay (2002); yukarıdaki şekildeki kurumsal tasarım/görsel kimliği 3 temel başlık altında ele almaktadır. Bunları; ürün dizaynı, iletişim dizaynı, çevre dizaynı olarak belirtmektedir (Bkz. Şekil 1). Ürün dizaynını; ürün ambalajı ve marka olarak ayırmıştır. İletişim dizaynını; renk, logo/sembol, amblem, tipografi/yazı, şablon, kartvizit, etiketler, yayınlar, ilanlar, resmi evrak ve formlar olarak ele almıştır. Üçüncü başlık olan çevre dizaynını ise kurum mimarisi, iç dekorasyonu, satış noktasının dekorasyonu ve sunumu, kurumsal giysileri, kurumun web sitesi ve tabelalar olarak şekilde gösterilmektedir.